Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

UFO - Piktogramy

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

1. Piktogramy

1.1. Úvod

V polovině sedmdesátých let britští sportovní piloti objevili na pastvinách jižní Anglie kruhy neobvyklé krásy a symetrie. Od té doby se tyto jevy šíří explozivním způsobem. Nejdříve jich bylo jen několik, potom několik desítek a pak stovky. V roce 1990 došlo k velkému skoku – již to nebyly prosté kruhy, ale složité vzory, nazývané „piktogramy“ nebo také „agroglyfy“ a to nejen v hrabstvích Wiltshire a Hampshire, ale i ve všech oblastech Anglie. Možná je to náhoda, ale kruhy se objevovaly nedaleko místa, kde se nachází pověstný kamenný kruh – Stonehenge. Postupně se začaly objevovat i ve Spojených státech, Kanadě, Brazílii, Austrálii, na Novém Zélandě, v Německu, ve Francii a později i u nás.


1.2. Charakteristika piktogramů

Kruhové obrazce se objevují na polích s různými plodinami, zvláště pšenicí, ozimým ječmenem, žitem, řepkou, ale také i s vysokou trávou. Objevují se od května do září, když obilí dorostlo do určité výše a dosáhlo jisté zralosti. Průměr těchto obrazců se pohybuje od 50 centimetrů do 45 metrů, velké formace jsou až 180 metrů dlouhé a někdy pokrývají plochu až 10 000 čtverečních metrů. Jejich nejnápadnějším znakem je vysoká přesnost, s níž jsou stébla položena, většinou spirálovitě. Okraje těchto obrazců jsou čisté, jako by byly provedeny kružítkem, přičemž obilí není poškozeno. Ležící stébla nejsou prasklá ani zlomená a leží buď rovně na zemi, nebo jsou trvale ohnuta a rostou dále ve vodorovné poloze. Někdy vytváří takový kruh několik poloh nebo vrstev, v nichž je obilí orientováno vždy do jiného směru. V jiných případech jsou tvary umělecky propleteny. Většina těchto „kruhů“ je přitom mírně oválná a jejich střed neodpovídá středu geometrickému.




Všechny kruhy byly podrobeny pečlivému zkoumání vědců, kteří došli k těmto závěrům:
- kruhy na loukách a polích vytvářejí další nepochopitelné, ale souvislé obrazce, jako by byly seřazeny v nějakém systému vyšších struktur,
- polehlé obilí navíc bývá různě uspořádáno: ve směru hodinových ručiček, proti směru hodinových ručiček, ze středu směrem ven, rovnoběžně, ve tvaru hákového kříže, v kombinaci různých směrů aj., vždy však téměř s geometrickou přesností,
- virgule proutkařů v kruzích silně reagovaly,
- do kruhů za žádnou cenu nechtěla vstoupit žádná zvířata, dokonce ani násilím; bála se a když byla donucena, objevily se u nich symptomy psychického šoku,
- lidé, kteří vstoupili do kruhů, po čase pocítili zvláštní nevolnost,
- stonky obilí i dalších rostlin jsou v kruzích stlačeny k zemi a směřují do tvaru spirály,
- rostliny, ať byly jakkoli uspořádány, byly vždy objeveny neporušené a nepoškozené vnějším vlivem,
- klasy v kruzích pokračovaly v růstu a rostly i horizontálním směrem proti všem zákonům přírody,
- kruhy z let 1988 a 1989 z Walesu byly charakteristické tím, že při jejich vytváření došlo k rozdrcení podloží,
- kruhy vznikaly vždy v noci, vzdušné víry neměly na jejich vzniku žádný podíl ani význam,
- kruhy nevytvořila zvířata svými stopami, protože jejich struktura je dokonale geometrická, sehnuté klasy obilí vytvářely dokonalé kruhy o průměru od deseti do osmdesáti metrů,
- existence kruhů nepotvrdila neznámé gravitační procesy,
- dalším rysem je propletení stébel,
- zvyšující se složitost tvarů od roku 1978,
- tendence k výskytu v bezprostřední blízkosti prehistorických lokalit a mohyl,
- neobvyklé zvuky v kruzích; syčivé zvuky o kmitočtu 5 kHz zaznamenány na magnetofonových páskách,





1.3. Okolí piktogramů

Při analýze půdy bylo zjištěno, že na vnějším kruhu bylo nalezeno v každém kubickém centimetru půdy asi deset tisíc jednotlivých mikroorganismů, ve vzorcích půdy odebraných přímo z kruhu, kterého se údajně dotknul UFO, jich napočítáme nanejvýš několik desítek přímo na povrchu, ale do hloubky pět až deset centimetrů už žádné.

Pozornost biologů upoutal například uschlý strom v bezprostřední blízkosti místa přistání, zpomalený růst trávy nebo také narušení kořenového systému rostlin. Kořeny vykopané v těchto místech se rozsypaly v rukách, jako kdyby na ně působil mohutný zdroj ultrazvuku. Dokonce i půda hozená do vody se chovala nezvykle, plavala a neklesala ke dnu, jako se to stávalo se vzorky z okolních míst kromě okruhu přistání. Vzorky byly podrobeny i chemické analýze. Zjistilo se, že v oblastech přistání je obsah deseti prvků v půdě mnohokrát vyšší než v bezprostředním okolí. Zvýšila se převážně koncentrace manganu a olova.

Zvláštní bylo i působení na lidi. Badatelé, kteří pracovali na výzkumech těchto oblastí, mohli provádět pozorování i sami na sobě. Po dvou až třech hodinách práce v kruhu cítili silnou únavu, která se však nepodobala té, jakou člověk pociťuje, jestliže je fyzicky unaven; u mnohých se měnil krevní tlak.


1.4. Rozdíl mezi pravými kruhy a padělky

Britská společnost pro výzkum UFO, BUFORA, vypracovala přehled hlavních rozdílů mezi pravými kruhy a padělky, který zde uvádím.

pravé kruhy padělky

vír zřetelná forma spirálová není nebo je nečistá
pokr. pravé kruhy padělky

různé polohy obilí existují neexistují

přadena, propletení existují neexistují

stébla ohnutá, zakřivená polámaná, klasy
stlačená naplocho, zlomené nebo rostou dále vodorovně poškozené

forma mírně eliptická přesně kruhová
nebo výrazně nepřesná
(většinou výřezy na
vnějším okraji)

okraje čistě provedené roztřepené

poloha středu spirály normálně není ve středu přesně ve středu kruhu
kruhu

typ formace všechny typy omezený

poškození půdy žádné časté díry nebo malé
prohlubně ve středu
kruhu

ornice nepoškozená pošlapaná

stav obilí nepoškozený stopy, otisky nohou

proutkařský efekt ano ne

radioaktivita abnormální žádné zvýšení

změny klasů: žádné
nebo deformovaná semena ano ne

změny stébel:
zvětšená kolínka ano ne

elektromagnetické zvuky ano ne

stupeň informovanosti je hlášeno jen 10% velká publicita




Čím více detailů uváděných v prostředním sloupci se vyskytuje, tím větší je pravděpodobnost, že se jedná o pravý kruh. Je však velmi nepravděpodobné, že by se najednou vyskytly všechny příznaky pravosti.


1.5. Hypotézy o technologii vzniku agrosymbolů

1.5.1 Mechanické způsoby

- polehlé obilí
Zvláštní způsob polehlého obilí se nejprve snažily vysvětlit názory, že jde o zcela přirozený vliv, který vytváří náhodou kruhový tvar. Dalším zkoumáním byla potvrzena jeho nesmyslnost.



- vzdušné víry
Stočení stvolů rostlin do jednoho směru charakteristického víru tvořící spirálu ať už levo- nebo pravotočivou, vedlo k brzkému vysvětlení, že kruhy v obilí vytváří obyčejné vzdušné víry. Tento názor později rozvedl anglický fyzik Dr. G. Terrence Meaden ve své knize „The circles efect and its mysteries“, London 1984 („Efekt kruhů a jeho záhady“). Ten vysvětluje existenci agrosymbolů elektrizovanými víry, zejména plazmovými, v nichž určité procento atomů a molekul vzdušné hmoty a vodních par je ionizováno. Vzdušné víry nasávají do sebe prach, unášejí jej s sebou a ten se stává elektricky nabitým. Vzniká tím tak rotující plazma, která způsobuje nejen polehnutí obilí, ale i další elektrostatické úkazy. Ty jsou také odpovědné za zvukové jevy, které jsou způsobeny existencí elektrických nábojů a jejich pohybem. Toto tvrzení však vyvrací německý vědec Michael Hesemann, který v letech 1990 – 1992 nejméně desetkrát navštívil Anglii, aby se pokusil odhalit záhadu obilných kruhů. Teorii víru odmítl, neboť jeho výpočty ukázaly, že způsobem, který Dr. Meaden uvádí, nemohou takové znaky na polích vzniknout. Ve své knize z roku 1993 nazvané „Poselství z vesmíru“ svůj výzkum podrobně rozvádí.

- vliv zvířat
Další poněkud zvláštní názor je, že tyto obrazce vytváří dokola pobíhající ježci, jeleni či zajíci.

- technické prostředky
Vyskytly se i názory, že obrazce vytvářejí vrtulníky, ať už klasicky přistávající do obilí, nebo že kruhové obrazce vznikají otáčením rotoru vrtulníku, otáčeného hlavou dolů (!). Co se týká prvního názoru, kruhy jsou nejrůznějších rozměrů, zatímco rotory vrtulníku nikoli. Na druhé straně vrtulníky schopné výkrutu sice existují, ale mohou je provádět pouze ve velkých výškách. Podle teorie Miroslava Kozla (bývalého leteckého technika ze Zlína) těleso padající do atmosféry z kosmu vytváří prstence vzduchu s příměsí spálených kovů a výskyt statické elektřiny, která při rotaci vyvolává hvizd. Prstenec v blízkosti země pak středem čerpá vzduch směrem vzhůru, takže stébla zemědělských kultur směřují dovnitř kruhu.


- záměrné působení člověka
Se vznikem nového fenoménu se objevili i lidé vydávající se za jeho výhradní autory. Tak např. Fred Day, anglický důchodce, se přiznal, že kruhy vyrábí už 47 let, protože se považuje za umělce a teprve nyní si jeho práce někdo všiml.


- důsledek přistání UFO
Jde vlastně o prvotní názory, stále se opakující po objevení nových obrazců kdekoli na světě, zejména sdělovacími prostředky.




1.5.2. Chemické působení hnojiva

Profesor Karl Sommer , odborník na výživu rostlin, uvádí, že v každé zemědělské příručce je uváděna finta jak nechat na poli vyrůst libovolný obrazec. Na jaře se v žádaném tvaru rozptýlí vysoké dávky dusičnanů. Nadměrně hnojená stébla rostou příliš rychle. Snižuje se tak jejich stabilita a všechna ve stejné výšce jako na povel rychle zahynou. Tento názor však nevysvětluje náhlý vznik agrosymbolů a je proto naprosto nesmyslný. Lze jej pouze aplikovat na některé druhy kruhů v trávě.


1.5.3 Vliv podloží

Podle dalších názorů se pod zemí mohou skrývat jakési stavby, které zde vytvořili naši předkové. Jejich pozůstatky mohou mít vliv na rostlinstvo, čehož využívá např. letecká archeologie, která registruje rozdíly ve vzrůstu a zbarvení rostlin. To lze částečně aplikovat u kruhů v trávě, ne však u náhle vzniklých agrosymbolů, které by se tak zde musely vyskytovat stále.




1.5.4. Působení neznámých energií

Podstatou agrosymbolů je údajně podle zjištění badatele Roye Duttona pravidelný matematický zákon, model, na jehož základě jsou vytvořeny všechny obrazce. Navíc se domnívá, že vliv, který obrazce vytváří, přichází z výšky po blíže neurčeném paprsku. Jde prý údajně o nějakou formu elektromagnetické energie nebo o dosud nové formy energie, ve kterých by hrálo výraznou úlohu gravitační záření. Odvolává se na italského fyzika G. D. Palazziho z římské university, který uvádí, že existuje možnost brzkého získání mikrovlnného gravitačního záření ze synchrotronu, což je zařízení, které urychluje částice do rychlosti blízké rychlosti světla. Další badatel Pat Delgado je toho názoru, že obilí je poskládáno vlivem jakési energie, která každé rostlině „nařídí“ kam se má položit.



1.5.5. Spoluvytváření psychoenergetickými procesy

V posledních letech se prezentuje také názor, že na vznik obilných piktogramů mají vliv i psychoenergetické projevy lidí, popř. zvířat či jiných živých organismů. Tento názor, i když zní velmi zajímavě, nelze ani nazvat hypotézou, neboť nevyplývá zatím z žádného rozumného předpokladu či objeveného náznaku nějaké souvislosti. Opírá se pouze o názor, že lze předem určitou mentální aktivitou ovlivnit tvar agrosymbolů, které teprve vzniknou.


1.5.6. Produkt nové energetické sítě Země

Je známo, že planeta Země je protkána sítí, kterou vede jistá běžně nevnímatelná energie, která se navenek projevuje jednak magnetickými anomáliemi, a podle dalších názorů i různými proniky cizích substancí a objektů (UFO) i bytostí a to za zatím nezjistitelných podmínek.



1.5.7. Důsledek zkoušek s bezdrátovým přenosem energie po jakémsi
mikrovlnném paprsku

Podle zjištěných faktů a možných souvislostí se lze domnívat, že agrosymboly vytváří jednak nějaká rozumná síla, ovšem ta není tak úplně nezávislá na jiných přírodních procesech. Pokud jejich vznik je provázen např. vyzařováním v jakékoli části spektra, popř. se projevuje jinak (magnetické anomálie), musely by družicové průzkumné prostředky jejich vznik zaznamenat.

Nabízí se názor, že vznik agrosymbolů je důsledkem zkoušek dálkového přenosu energie např. za pomoci mikrovlnného paprsku. Ty by byly vytvářeny paprskem, přenášeným za pomoci družicových systémů, čemuž by odpovídalo i umístění obrazců na jižních svazích terénů. Proti této hypotéze se obvykle uvádí, že vznikají na nových místech stále od počátku - kruhy, kruhy do kříže atd., zatímco jinde už vznikají složité obrazce. Například v jižní Anglii vznikají stále složitější a komplikovanější obrazce, ve střední Evropě či jinde ve světě vznikají zpočátku opět nejprostší kruhy.

Přenos energie a její uplatnění nemusí být zcela nezávislé na přírodních procesech a tak jej nelze provádět bez splnění určitých podmínek I skutečnost, že vliv paprsku je selektivní, tzn. že zatímco obilí na lánech je deformováno, plevel rostoucí mezi klasy zůstává neporušen, podporuje tuto tezi. Zejména závislosti v místech výskytu mohou vyvolat myšlenku, že zkoušky nelze provádět kdekoli.


1.6. Hypotézy o smyslu agrosymbolů

Obecně se uvádí, že kruhy a obrazce v obilí jsou poselství, nositelem jakéhosi sdělení, přicházející k lidstvu od jakési cizí inteligence. V tomto smyslu se také hledá vysvětlení a rozluštění případného poselství. Uvažuje se, že obsahem sdělení je varování zaměřené na mírové soužití lidstva, ekologické otázky a problémy s tím spojené, zejména problematikou jaderných zkoušek.

Další názor vychází ze souvislosti s pozorováním UFO a jeho interpretace jako objektu mimozemského původu. Podle této hypotézy jsou agrosymboly upozorněním na návrat mimozemských bytostí, zejména těch, kteří zde již působily v dávné minulosti a ovlivnily staré kultury (Sumer atd.), jehož podobné výrazové prostředky v agrosymbolech používají.

Podle názoru Z. Sitchina tyto bytosti pocházejí z hypotetické planety nazývané Nimiru a obíhající kolem Slunce po výstřední dráze jednou za 3.600 let. Výrazovým prostředkem k předání tohoto poselství se údajně používá symbolů neolitických či paleolitických kultur, symbolů přírodních národů (např. indiáni kmene Hopi), starých kultur či zaniklých etnik (Sumerů, Keltů, Germánů či Indů), náboženských symbolů (budhismu, hinduismu apod.), či symbolů pocházejících z esoterických zdrojů (alchymie, astrologie nebo magie).

Vychází se rovněž z myšlenky, že prvotní tvary agrosymbolů (kruh, spirála) jsou základními archetypy, dané podle názoru švýcarského psychologa C. G. Junga lidskému podvědomí jako znak celistvosti a vývoje. Jsou proto jakýmsi signálem, pomyslným návratem k těmto prvotním znakům lidského chápání a mají ukazovat na přicházející proces převratných změn, které mají brzy nastat.

Kombinací na jejich smysl může být uvedeno velké množství. Tak např. mimozemské inteligence prý tak komunikují nejen s lidstvem, ale i s celou planetou. Dosud však jejich obsah a smysl nebyl rozluštěn, to může být podkladem pro tvrzení, že jde o komunikaci mimo nás, komunikaci, která není člověku určena.

Celá naše planeta ( živí tvorové, rostlinstvo i neživá příroda) tvoří inteligentní organismus. Teorie „GAIA – Matka Země“ (Gaia – název bohyně Země v řecké mytologii) předpokládá, že k lidské civilizaci promlouvá celistvý organismus Země prostřednictvím piktogramů na polích, které jsou vytvářeny odspodu. Podle této teorie naši předkové uměli s „Matkou Zemí“ hovořit například pomocí vztyčování megalitů a dalších megalitických a kultovních staveb. Proto se také tyto obrazce objevují poblíž prehistorických svatyň.

Podobně obrazce na polích interpretují indiáni kmene Hopi. Ti považují obrazce v obilí nikoli jako písmo nebo značky. Tvrdí, že se tyto agrosymboly obrací přímo na vědomí člověka.



1.7. Pokus o dešifrování kruhů

Jeden z nejpozoruhodnějších pokusů o dešifrování vzorů v obilí podnikl archeolog Michael Green, člen a spoluzakladatel britského Střediska pro studia kruhů v obilí (CCCS) a dlouholetý inspektor prehistorických lokalit britské národní nadace „English Heritage“.

Green zjistil sedm základních vzorů u prvních, ještě jednoduchých kruhů a identifikoval je jako staré keltské symboly sedmi astrologických planet a dále ještě jakési ezoterické osmé planety, kterou Green nazval „Ceres“.

Ve formacích z let 1988 a 1989 Green spatřuje:
a) kosmické symboly: planety, Slunce, velké ústřední slunce ezoteriky
b) kosmickou spirálu, symbol stvoření od buňky až po galaxii
c) kosmické vejce, rozlomení Pracentra, z něhož vytékal fyzický kosmos
d) kříž (především u pětiformacích): energie Krista, ale také čtyři světové strany a spojení nebe se Zemí

Piktogramy z roku 1990 člení Green do čtyř skupin:
a) Solární logos a jeho projev na Zemi – bytost, jejíž hlavu tvoří Slunce obklopené dvěma nebo třemi věnci paprsků, sestupuje(často jsou na každé straně dva symboly křídel) na kruh, který symbolizuje Zemi. Vyjadřuje také vývoj Země a vývoj lidstva.
b) Zemský logos nebo-li „matka Země“ s kruhovitým „břichem“ symbolizujícím její těhotenství a se čtyřmi „skříňkami“ na straně, které označují čtyři živly.
c) „Svatá svatba“, spojení Nebe a Země vyjádřené jako splynutí slunečního a zemského loga.
d) Kosmický drak – symbol „dračích cest“, vývoje a energetických proudů mezi planetami.

Pro Greena jsou kruhy a piktogramy dílem vysoce rozvinutých duchovních bytostí zvaných „Devas“. Domnívá se, že tyto bytosti si dělají starosti o neustále se zhoršující ekologickou situaci na této planetě a snaží se s námi komunikovat nejen proto, aby tuto starost vyjádřily, ale také proto, aby nám nabídly jistou spolupráci k oboustrannému prospěchu.

Americký filolog Steve Canada vykládá piktogramy jako znamení Anunnaki, kteří takto ohlašují svůj nadcházející návrat. Vzor v obilí, který se objevil v roce 1990 u Hoptonu v Norfolku, se skládá z velkého kruhu s prstencem a s deseti satelity, z nichž dva jsou navzájem spojeni obloukem. Znázorňuje se tu sluneční soustava s deseti planetami. Canadův nejzajímavější výklad se vztahuje především k „ delfínogramům“, zvláště k velké „rybě“ u Lodckeridge. Podlouhlý ovál vyjadřuje oběžnou dráhu Nibiru, prstenec na obou koncích nejbližší a nejvzdálenější bod jeho dráhy od Slunce, obě „ploutve“ oběžnou dráhu Pluta, začátek známé sluneční soustavy. Kruh polehlého obilí uprostřed oválu o průměru stejném jako u prstenců signalizuje současnou polohu Nibiru „v polovině cesty“, kde se pravděpodobně v té době také skutečně nacházel. Jeden výjev z chrámu Slunce ve městě Cuzco v Peru ukazuje podélný ovál mezi pěti vnějšími (Pluto, Uran, Neptun, Saturn, Jupiter) a čtyřmi vnitřními (Mars, Země, Venuše, Merkur) planetami a také Slunce a Měsíc a jeví se jako protějšek „delfinogramu“. Rovněž žebřík a půlměsíc delfínogramů se nachází na sumerských válečkových pečetí. Žebřík vyjadřuje sestoupení Anunnaki po „nebeském žebříku“.

Se zcela jiným přístupem přišel profesor astronomie Gerald S. Hawkins. Je to tentýž Hawkins, který v šedesátých letech nazval útvar Stonehenge jako „gigantický počítač ke zjišťování důležitých poloh Slunce, Měsíce a hvězd“. Po složitých výpočtech všech formací, které se skládaly z více než jednoho jednoduchého kruhu, nezjistil žádnou spojitost s útvarem Stonehenge. Jeho závěr však je, že obrazce v obilí vycházejí daleko za rámec učebnicové geometrie a že ať tyto kruhy vytvořil kdokoli, musel hodně vědět o geometrii.


Přes řadu hypotéz obsah a smysl agrosymbolů nebyl dosud odhalen. Ani jediná hypotéza dosud neobsahuje a nepostihuje všechny stránky tohoto jevu v plném rozsahu. To může jen být důvodem pro další, ještě podrobnější a důslednější průzkum agrosymbolů a všech jeho znaků a souvislostí.















PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT